AMD implementerer en syv år gammel idé med et exascale monster, der kombinerer GPU, CPU og HBM-hukommelse i én APU

AMD Instinct MI250X-acceleratoren modtog verdens første dual-chip grafikprocessor. I anden halvdel af året skulle Radeon RX 7000-skærmkort frigives, hvor to top-end GPU'er også vil være dual-chip. Men AMD arbejder allerede på en meget mere kompleks og faktisk unik GPU, som ikke ville være særlig korrekt at kalde en grafikprocessor.

AMD implementerer en syv år gammel idé med et exascale monster, der kombinerer GPU, CPU og HBM-hukommelse i én APU

De første data dukkede op på nettet og endda et mudret foto, som ser ud til at være taget fra AMD interne dokumenter.

AMD implementerer en syv år gammel idé med et exascale monster, der kombinerer GPU, CPU og HBM-hukommelse i én APU

Så vi taler om acceleratoren Instinct MI300. Mere præcist er det højst sandsynligt, at Instinct MI300 er en linje, og en specifik model kan hedde Instinct MI350X eller noget andet, men det er lige meget. Det vigtige er, at det teknisk set ikke engang bliver en GPU, men en APU, altså en hybridprocessor. Fordi processorkerner med Zen 4-arkitektur vil blive tilføjet til CDNA3-arkitekturen GPU. Derudover vil denne chip også have sin egen HBM-hukommelse. Dokumentationen siger præcis Instinct APU, men vi finder først ud af, hvordan AMD selv vil kalde denne løsning som følge heraf. Under alle omstændigheder vil vægten naturligvis primært ligge på den grafiske del, da der stadig er tale om Instinct-acceleratorer. Det kan også antages, at ikke alle modeller af Instinct MI300-linjen vil have processorkerner. Men under alle omstændigheder vil det være den største, mest komplekse og mest produktive hybridprocessor.

At dømme efter billedet og tidlige data kan APU'en modtage otte computerchiplets og otte hukommelseschips. Samtidig er det stadig uvist, om hver chiplet vil have processorkerner, eller de for eksempel vil optage en separat chiplet eller flere. Under alle omstændigheder er dette en yderst usædvanlig og faktisk unik løsning, hvis ydeevne kun kan gættes på. Men tidligere nævnte AMD engang et exascale-produkt.

AMD implementerer en syv år gammel idé med et exascale monster, der kombinerer GPU, CPU og HBM-hukommelse i én APU

En interessant detalje er værd at bemærke separat. Faktum er, at de første rygter om en slags stor AMD APU dukkede op tilbage i 2019. Så i september sidste år rapporterede vi, at Instinct MI300 kunne få både processor- og grafikkerner, og for nylig var der information om en otte-chip GPU med i alt mellemlægsareal på 2750 mm 2 .

Derudover talte AMD selv om Exascale Heterogeneous Processor-konceptet tilbage i 2015. På det tidspunkt talte virksomheden om muligheden for at kombinere 32 Zen-kerner, en slags GPU af ukendt konfiguration og HBM-hukommelse. Senere, i 2020, blev det kendt, at AMD fortsætter med at arbejde på projektet i det mindste på basis, som det fremgår af virksomhedens patenter.

Tilsyneladende vil konceptet, der blev vist for syv år siden, endelig blive implementeret i den nye generation af Instinct-acceleratorer. De vil højst sandsynligt blive frigivet i slutningen af dette år eller i begyndelsen af næste år, da dokumentationen indikerer, at de første chips vil forlade laboratoriet i tredje kvartal.

Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.