AMD toteuttaa seitsemän vuotta vanhan idean exascale-hirviöllä, joka yhdistää GPU:n, CPU:n ja HBM-muistin yhdessä APU:ssa

AMD Instinct MI250X -kiihdytin sai maailman ensimmäisen kaksisiruisen näytönohjaimen. Vuoden toisella puoliskolla pitäisi julkaista Radeon RX 7000 -näytönohjain, jossa kaksi huippuluokan GPU:ta on myös kaksisiruisia. Mutta AMD työskentelee jo paljon monimutkaisemman ja itse asiassa ainutlaatuisen GPU:n parissa, jota ei olisi kovin oikein kutsua näytönohjainprosessoriksi.

AMD toteuttaa seitsemän vuotta vanhan idean exascale-hirviöllä, joka yhdistää GPU:n, CPU:n ja HBM-muistin yhdessä APU:ssa

Ensimmäiset tiedot ilmestyivät Webissä ja jopa mutainen valokuva, joka näyttää olevan otettu AMD:n sisäisistä asiakirjoista.

AMD toteuttaa seitsemän vuotta vanhan idean exascale-hirviöllä, joka yhdistää GPU:n, CPU:n ja HBM-muistin yhdessä APU:ssa

Puhumme siis Instinct MI300 -kiihdyttimestä. Tarkemmin sanottuna todennäköisimmin Instinct MI300 on linja, ja tiettyä mallia voidaan kutsua Instinct MI350X:ksi tai joksikin muuksi, mutta sillä ei ole väliä. Tärkeää on, että teknisesti se ei ole edes GPU, vaan APU, eli hybridiprosessori. Koska prosessoriytimet Zen 4 -arkkitehtuurilla lisätään CDNA3-arkkitehtuurin GPU:hun. Lisäksi tällä sirulla on myös oma HBM-muisti. Dokumentaatiossa lukee täsmälleen Instinct APU, mutta saamme vasta selville, kuinka AMD itse kutsuu tätä ratkaisua tuloksena. Joka tapauksessa painotetaan ilmeisesti ensisijaisesti graafista osaa, koska nämä ovat edelleen Instinct-kiihdyttimiä. Voidaan myös olettaa, että kaikissa Instinct MI300 -sarjan malleissa ei ole prosessoriytimiä. Mutta joka tapauksessa se on suurin, monimutkaisin ja tuottavin hybridiprosessori.

Kuvan ja varhaisten tietojen perusteella APU voi vastaanottaa kahdeksan laskentapiiriä ja kahdeksan muistisirua. Samaan aikaan ei ole vielä tiedossa, tuleeko jokaisessa sirussa prosessoriytimiä vai esimerkiksi miehittääkö ne erillisen sirun vai useamman. Joka tapauksessa tämä on erittäin epätavallinen ja itse asiassa ainutlaatuinen ratkaisu, jonka suorituskykyä voidaan vain arvailla. Mutta aiemmin AMD mainitsi kerran exascale-tuotteen.

AMD toteuttaa seitsemän vuotta vanhan idean exascale-hirviöllä, joka yhdistää GPU:n, CPU:n ja HBM-muistin yhdessä APU:ssa

Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta kannattaa mainita erikseen. Tosiasia on, että ensimmäiset huhut jonkinlaisesta suuresta AMD APU:sta ilmestyivät jo vuonna 2019. Sitten viime syyskuussa kerroimme, että Instinct MI300 voisi saada sekä prosessori- että grafiikkaytimet, ja äskettäin oli tietoa kahdeksan siruisesta GPU:sta, jossa on yhteensä välipinta-ala 2750 mm 2 .

Lisäksi AMD itse puhui Exascale Heterogeneous Processor -konseptista jo vuonna 2015. Tuolloin yhtiö puhui mahdollisuudesta yhdistää 32 Zen-ydintä, jonkinlainen tuntemattoman kokoonpanon GPU ja HBM-muisti. Myöhemmin, vuonna 2020, tuli tunnetuksi, että AMD jatkaa työskentelyä projektin parissa ainakin perusperiaatteella, kuten yhtiön patentit osoittavat.

Ilmeisesti seitsemän vuotta sitten esitetty konsepti tullaan vihdoin toteuttamaan uuden sukupolven Instinct-kiihdytinissä. Ne julkaistaan todennäköisesti tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa, sillä dokumenttien mukaan ensimmäiset sirut lähtevät laboratoriosta kolmannella vuosineljänneksellä.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.